14.06.2024 Driftsforstyrrelser i togtrafikken på Trønderbanen
Les mer her
Nordlandsbanen

Nordlandsbanen

Mellom Bodø og Trondheim gjennom Salten og Helgeland.

Via den nasjonale reiseplanlegger Entur
SJ / Strekninger / Nordlandsbanen

Nordlandsbanen passerer noe av det vakreste den norske naturen har å by på. Med start- og endestasjoner i Bodø og Trondheim, tar turen på 729 kilometer i underkant av ti timer.

Toget kjører mellom Mosjøen og Drevvatn på Nordlandsbanen

En turistdrøm

Dette er en populær tur å ta for reisens skyld og et enestående turistmål i seg selv. Fra Trondheimsfjorden til De Syv Søstrene i Helgeland, for ikke å glemme kryssingen av Polarsirkelen, byr denne turen på fantastiske bildemuligheter.

Den særegne naturen og kulturen du kan oppleve langs Nordlandsbanen er mye av grunnen til at strekningen ble valgt til NRKs sakte TV-konsept “Minutt for minutt” i 2018. Midnattssola i sommermånedene og nordlyset på vinteren skaper en helt magisk stemning som vil være med deg resten av livet.

Hans Petter Sørensen

Fra landbruk i Trøndelag til høye fjell på Salten

Nordlandsbanen er en spektakulær togstrekning, både i kraft av dens lengde og geografi. Nordlandsbanen er helt unik med sitt varierte landskap: Fra flat landbruksjord, til fjell og arktisk natur. Mens flate daler og jordbruk preger større deler av Trøndelag, endrer landskapet seg i det toget nærmer seg Nordland. Frodigere områder tar over, og fjellene blir høyere og skarpere. Et samspill som utfolder seg rett foran dine øyne.

Helgeland: En skjult naturperle

Mellom Trondheim og Bodø suser toget forbi en av Norges vakreste naturregioner: Helgeland. Et noe undervurdert område, men som de siste årene har satset på natureventyrer og matopplevelser i særklassen.

På vinteren er Mosjøen en av Helgelands koseligste julebyer, med flotte lys og pynt langs historiske Sjøgata, og til og med verdens lengste grøtbord! Fra Mo i Rana er det kort vei til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, den største isbreen i det nordlige Skandinavia. Og i Bodø vil du kunne oppleve den råeste naturen, og delta på havørnsafari.

På sommeren er det tonnevis av uteaktiviteter for hele familien langs hele Helgelandskysten: rafting, zipliner, kajakk, RIB-båt og Via Ferrata er blant de mest populære. Dessuten er Helgeland et øyparadis hvis du er ute etter å skape fine sommerminner. Fra Brønnøysund og Sandnessjøen kan du reise til vakre Vega, Herøy, Dønna, Lovund eller Træna.

Nordlandsbanen
Bilde: David Gubler

Mo i Rana – Bodø

Strekningen mellom disse to byene byr på et eldorado av opplevelser. Hva med å stoppe underveis og utforske?

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Går du av på Lønsdal stasjon, knappe to timer fra Bodø, befinner du deg på Saltfjellet – hjem til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Fra stupbratte fjell og isbre i vest, til frodige fjell og bjørkedaler i øst. Her får du kontrastrike opplevelser i uberørt natur. Nyt stillheten, for her er det nemlig forbud mot motoriserte fremkomstmidler.

Nordlandsbanen krysser Polarsirkelen på Saltfjellet. Fra Lønsdal er det også kort vei til det kjente monumentet Polarsirkelen, og med toget nordover passerer du dermed porten til det arktiske nord på 66 grader og 33 minutter nord. En helt unik opplevelse for mange.

Saltstraumen

Nordlandsbanen tar deg til en av verdens aller sterkeste tidevannsstrømmer, Saltstraumen. To stopp før endestasjonen Bodø, ligger Tverlandet stasjon. Går du av her er du under 15 minutter fra det særegne naturfenomenet i Nordland. 

Mars er måneden med størst tidevannsforskjell, noe som gjør at strømmen vil være på sitt sterkeste i denne perioden, og aller sterkest ved fullmåne. Saltstraumen er dessuten en verdenskjent fiskedestinasjon for havfiske, og det er også flotte muligheter for både fjellvandring og friluftsliv.
Hvorfor ikke ta med fiskeutstyret på toget neste gang du setter kurs nordover?

Svartisen
Svartisen. Bilde: Visit Bodø
Nordlandsbanen i høst
Bilder: VG Partnerstudio – VisitNorway, Tobias Myrland / Maverix, Kristoffer Møllevik, Hans Petter Sørensen / FarOutFocus, Ernst Furuhatt, David Gubler

Avganger med SJ NORD

SJ NORD kjører tog på Nordlandsbanen begge veier mellom Trondheim og Bodø to ganger om dagen, hvorav det ene går som nattog med sovevogner. I tillegg går det tog mellom Bodø og Mosjøen to ganger om dagen, og Trondheim og Mo i Rana én gang om dagen. Togene har plassreservasjon og døgnåpen kafévogn.

Via den nasjonale reiseplanleggerenEntur
Mann sitter på Premium Pluss og ser ut vinduet

Reis med Premium Pluss

Reis på Nordlandsbanen i våre aller beste hvileseter – len deg bak, få opp fothvileren og nyt reisen. Varme drikker, vann og sjokolade er inkludert i prisen og er alltid tilgjengelige.

Soup

Bli fristet

I våre kaféer på Nordlandsbanen kan du bestille mye godt – både stort og smått og kaldt og varmt. Ta en titt på menyen vår og la deg friste! Våre retter er laget med lokale råvarer av høy kvalitet.

Underholdning om bord

Få med deg historien om de dramatiske omstendighetene da Nordlandsbanen ble ferdigstilt under andre verdenskrig i podkasten «Nordlandsbanen: Krigsfangenes Spor», som er tilgjengelig på Spotify.

Kundeservice