Siste nytt om hvordan det går i togtrafikken
FINNER DU HER

Nordlandsbanen

Mellom Bodø og Trondheim gjennom Salten og Helgeland

Via den nasjonale reiseplanlegger Entur
SJ / Strekninger / Nordlandsbanen

Nordlandsbanen passerer noe av det vakreste den norske naturen kan by på. Med start- og endestasjoner i Bodø og Trondheim, tar turen på 729 kilometer i underkant av 10 timer.

En turistdrøm

Dette er en populær tur å ta for reisens skyld, og et enestående turistmål i seg selv. Fra Trondheimsfjorden, til De Syv Søstrene i Helgeland, og kryssingen av Polarsirkelen byr denne turen på fantastiske bildemuligheter.

Den særegne naturen og kulturen du kan oppleve langs Nordlandsbanen er mye av grunnen til at strekningen ble valgt til NRKs sakte TV-konsept “minutt for minutt” i 2018. Midnattssola på sommermånedene og nordlysene på vinteren skaper en helt magisk stemning som vil være med deg resten av livet!

Fra landbruk i Trøndelag til høye fjell på Salten

Nordlandsbanen er en spektakulær togstrekning, både i kraft av dens lengde og geografi. Landskapet er svært variert fra flat landsbruksjord til arktisk natur og fjell er Nordlandsbanen helt unik. Mens flate daler og jordbruk preger større deler av Trøndelag, endrer landskapet seg i det toget nærmer seg Nordland. Frodigere områder tar over og fjellene blir høyere og skarpere. Et samspill som utfolder seg rett foran dine øyne!

Nordlandsbanen

Helgeland: en skjult naturperle

Mellom Trondheim og Bodø suser toget forbi en av Norges vakreste naturregioner: Helgeland. Et område som er noe undervurdert, men som har de siste årene satset på eventyrer i naturen og matopplevelser i særklassen!

På vinteren er Mosjøen en av Helgelands koseligste julebyer, med flotte lys og pynt langs historiske Sjøgata, og til og med verdens lengste grøtbord! Fra Mo i Rana er det kort vei til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, den største isbreen i den nordlige Skandinavia. Og i Bodø vil du kunne oppleve den råeste naturen, samt se havørn og delta på safari!

På sommeren har du uteaktiviteter for hele familien langs hele Helgelandskysten: rafting, zipliner, kajakk, RIB-båt og Via Ferrata er blant de mest populære!
Dessuten er Helgeland en øyparadis hvis du er ute etter å skape fine sommerminner! Fra Brønnøysund og Sandnessjøen kan du reise til vakre Vega, Herøy, Dønna, Lovund eller Træna!

Bilde: David Gubler

Mo i Rana – Bodø

Strekningen mellom disse to byene byr på et eldorado av opplevelser. Hva med å stoppe underveis å utforske?

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Går du av på Lønsdal stasjon, knappe to timer fra Bodø, befinner du deg på Saltfjellet – hjem til nasjonalparken “Svartisen”. Fra stupbratte fjell og isbre i vest til frodige fjell og bjørkedaler i øst. Her får du kontrastrike opplevelser i uberørt natur. Nyt stillheten, for her er det nemlig forbud mot motoriserte fremkomstmidler.

Nordlandsbanen krysser Polarsirkelen på Saltfjellet. Fra Lønsdal er det også kort vei til det kjente monumentet Polarsirkelen, og med toget nordover passerer du dermed porten til det arktiske nord på 66 grader og 33 minutter nord. En helt unik opplevelse for mange!   

Saltstraumen

Nordlandsbanen tar deg til en av verdens aller sterkeste tidevannsstrømmer, Saltstraumen. To stopp før endestasjonen Bodø, ligger Tverlandet stasjon. Går du av her er du under 15 minutter fra det særegne naturfenomenet i Nordland. 


Mars er måneden med størst tidevannsforskjell som gjør at strømmen vil være på sitt sterkeste, aller sterkest når det er fullmåne. Saltstraumen er også et verdenskjent fiskedestinasjon for havfiske, og det er flotte muligheter for både fjellvandring og friluftsliv.
Ta med fiskeutstyret på toget neste gang du setter kurs nordover!

Bilder: VG Partnerstudio – VisitNorway.com, Tobias Myrland / Maverix, Hans Petter Sørensen / FarOutFocus, Ernst Furuhatt

Avganger med SJ Norge

SJ Norge kjører tog på Nordlandsbanen begge veier mellom Trondheim og Bodø to ganger om dagen, hvorav det ene går som nattog med sovevogner. I tillegg går det tog mellom Bodø og Mosjøen to ganger om dagen, og Trondheim og Mo i Rana én gang om dagen. Togene har plassreservasjon og døgnåpen kafévogn.

Via den nasjonale reiseplanleggerEntur
Mann sitter på Premium Pluss og ser ut vinduet

Reis med Premium Pluss

Reis på Nordlandsbanen i våre aller beste hvileseter – len deg bak, få opp fothvileren og nyt reisen. Varme drikker og en liten måltid inkludert i prisen og blir levert til setet ditt!

Soup

La oss friste deg

I våre kaféer på Nordlandsbanen kan du bestille mye godt – både stort og smått og kaldt og varmt. Ta en titt på menyen vår og la deg friste! Våre retter er laget med lokale råvarer av høy kvalitet!

Kundeservice