14.06.2024 Driftsforstyrrelser i togtrafikken på Trønderbanen
Les mer her
Moskus på Dovrefjellet

Dovrebanen

Reisen mellom Oslo og Trondheim over Dovrefjell.

Via den nasjonale reiseplanlegger Entur
SJ / Strekninger / Dovrebanen

Den 485 km lange Dovrebanen tar deg mellom Oslo og Trondheim gjennom mangfoldig og storslått natur i sørlige Trøndelag og Gudbrandsdalen. Bli med på en variert og historierik reise gjennom sørlige Norge!

Tenk miljøvennlig og ta toget på Norgesferie langs Dovrebanen! På strekningen får du oppleve noen av Norges beste nasjonalparker, og det er enkelt å legge inn flere stopp på reisen for å virkelig nyte hvert sted.  

En inspirasjonskilde

Kjent av mange som dalenes dal, er Gudbrandsdalen preget av historiske gårder, mektige fjell og elver som renner gjennom frodige skoger. Da er det kanskje ikke så rart at Henrik Ibsen og andre kunstnere ble inspirert av landskapet her. Ved Snøhettas vannspeil finner Peer Gynt-festivalen sted på Gålå hvert år, noe som er for mange et kulturelt høydepunkt hver sommer!

Tog på Dovrebanen

Hjemmet til moskus

En gang i 1932 kom tre hanner og syv hunner til Norge fra Grønland. Selv om dette arktiske dyret ikke hører til her opprinnelig, så klarer den seg meget fint fordi den tåler ekstrem kulde og snø. I Norge bor det cirka 200 moskus. Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er det eneste stedet i Norge hvor du kan oppleve moskusoksen. Er du heldig kan du spotte dem fra togsetet mens du suser forbi Dovre, Hjerkinn og Kongsvoll stasjon. 

På Dovrefjell finnes det også villrein, elg og jerv her, samt en unik fauna med vekster og planter som sannsynligvis har overlevd istiden!

En jernbane med historie

I 2021 feiret Dovrebanen 100 år. Byggingen av banen var en komplisert prosess som tok 70 år å gjennomføre. Den første strekningen åpnet i 1921 og gikk fra Dombås til Støren. Senere ble Dovrebanen utvidet til å inkludere flere stasjoner. I dag blir du blant annet geleidet gjennom OL-byen Lillehammer, forbi elva Sjoa, Hunderfossen Eventyrpark, Dovrefjellet med sin kjente Snøhetta, og ski- og hytteparadiset Oppdal når du reiser med Dovrebanen.

Per dags dato er Dovrebanen helt elektrifisert, noe som gjør reisene veldig klimasmarte!

Toget kjører mellom Oppdal og Engan

Bilder: Sven-Erik Knoff og Roar Brendhagen – Visit Norway // Fredrik Ahlsen – Maverix // David Gubler

Avganger med SJ NORD

Det er flere daglige avganger mellom Oslo og Trondheim hvor du kan reise med i Standard, Premium, Premium Pluss og Familievogn. Om bord på Dovrebanen finner du også våre kafévogner, der du finner et godt utvalg av mat og drikke.

Via den nasjonale reiseplanleggerenEntur
Mann sitter på Premium Pluss og ser ut vinduet

Reis med Premium Pluss

Reis på Dovrebanen i våre aller beste hvileseter – len deg tilbake, få opp fothvileren og nyt reisen. Varme drikker og vannflasker er inkludert i prisen og er alltid tilgjengelige.

Dovreburger

Smak vår Dovreburger

I våre kaféer langs Dovrebanen kan du bestille mye godt – både stort og smått, og kaldt og varmt. Ta en titt på menyen vår og la deg friste! Våre retter er laget med lokale råvarer av høy kvalitet.

Kundeservice