Siste nytt om hvordan det går i togtrafikken
FINNER DU HER
Moskus på Dovrefjellet

Dovrebanen

Reisen mellom Oslo og Trondheim over Dovrefjell

Via den nasjonale reiseplanlegger Entur
SJ / Strekninger / Dovrebanen

Den 485 km lange strekningen tar deg gjennom mangfoldig og storslått natur på sørlige Trøndelag og Gudbrandsdalen. Bli med på en variert og historierik reise gjennom sørlige Norge!

Tenk miljøvennlig og ta toget på Norgesferie langs Dovrebanen! På strekningen får du oppleve noen av Norges beste nasjonalparker, og det er enkelt å legge inn flere stopp på veien.  

En inspirasjonskilde

Kjent av mange som dalenes dal, er Gudbrandsdalen preget av historiske gårder, mektige fjell og elver som renner gjennom frodige skoger. Det er da ikke rart at Henrik Ibsen og andre kunstnere ble inspirert av landskapet i Gudbrandsdalen. Ved Snøhettas vannspeil finner Peer Gynt-stevnet sted på Gålå hvert år, noe som er for mange et kultur høydepunkt hver sommer!

Hjemmet til moskus

En gang i 1932 kom tre hanner og syv hunner til Norge fra Grønland. Selv om dette arktiske dyret ikke hører til her opprinnelig, så klarer den seg meget fint fordi den tåler ekstrem kulde og snø. I Norge bor det cirka 200 moskus. Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark er det eneste stedet i Norge hvor du kan oppleve moskusoksen. Er du heldig kan du spotte dem fra togsetet mens du suser forbi Dovre, Hjerkinn og Kongsvoll stasjon. 

På Dovrefjell finnes det også villrein, elg og jerv her, samt en unik fauna med vekster og planter som sannsynligvis har overlevd istiden!

En jernbane med historie

I 2021 feiret Dovrebanen 100 år. Dens bygging var en komplisert byggeprosess som tok 70 år å gjennomføre. Den første strekningen åpnet i 1921 og gikk fra Dombås til Støren. Senere ble Dovrebanen utvidet til å inkludere flere stasjoner. I dag blir du geleidet, blant annet, gjennom OL-byen Lillehammer, forbi elva Sjoa, Eventyrparken på Hunderfossen, Dovrefjellet med sin kjente Snøhetta, og ski- og hytteparadiset Oppdal når du reiser med Dovrebanen.

Per dags dato er Dovrebanen helt elektrifisert, noe som gjør reisene veldig klimasmarte!

Bilder: Sven-Erik Knoff Roar Brendhagen – Visit Norway, Fredrik Ahlsen – Maverix

Avganger med SJ Norge

SJ Norge har flere daglige avganger hvor du kan reise med i Premium, Premium Pluss og Familievogn. Det er også en daglig avgang med nattoget der du kan sove i egen sovekupé. Om bord på Dovrebanen finner du også våre kafévogner der du kan finner et godt utvalg av mat og drikke.

Tips: dagstur fra Trondheim

Tar du morgentoget fra Trondheim kl 08:18, er du på Kongsvoll stasjon kl 10:22. Da har du hele dagen til å utforske moskusens rike, før du tar toget videre kl 17:30.  

Mann sitter på Premium Pluss og ser ut vinduet

Reis med Premium Pluss

Reis på Dovrebanen i våre aller beste hvileseter – len deg bak, få opp fothvileren og nyt reisen. Varme drikker og en liten måltid inkludert i prisen og blir levert til setet ditt!

Dovreburger

Smak vår Dovreburger

I våre kaféer langs Dovrebanen kan du bestille mye godt – både stort og smått og kaldt og varmt. Ta en titt på menyen vår og la deg friste! Våre retter er laget med lokale råvarer av høy kvalitet!

Kundeservice