14.06.2024 Driftsforstyrrelser i togtrafikken på Trønderbanen
Les mer her
Fjelltopphytte Alvdal

Alvdal

Nord i Østerdalen ligger vakre Alvdal. I sentrumet finner du alt fra den fine stasjonsbyen Steia til Aukrustmonumentet og Huldra mat og håndverk, der det serveres Norges beste kringler.

Via den nasjonale reiseplanlegger Entur
SJ / Destinasjoner / Alvdal

Nord-Østerdal historie

Husantunet er et museum som har en flott beliggenhet på en høyde over Glomma med en fantastisk utsikt over landsbygden. I dag fungerer det som et unikt samlingssted i Alvdal, med forskjellige arrangementer om sommeren.

Husantunet i Alvdal

Dette er et tydelig eksempel på et såkalt to-tun, en type gårdstun som var dominerende i Nord-Østerdalen frem til midten av 1800-tallet.

I løpet av besøket ditt har du muligheten til å laste ned en digital guide som gir deg informasjon om gården sin historie og livet der.

Bilder: Klara Skovro Thoresen

Huset Aukrust i Alvdal

Kjell Aukrust, en kjær kunstner fra Alvdal, var anerkjent for sitt arbeid som tegner, forfatter, maler, oppfinner og humorist. Men mest av alt var han kjent for sine Flåklypa-historier. Den populære filmen Flåklypa Grand Prix er den største suksessen i norsk filmhistorie og ble oversatt til mange språk.

Utforsk fantasiverdenen til Kjell Aukrust under et besøk på Huset Aukrust, der du kan oppdage kjente figurer som Solan, Ludvig og Emanuel Desperados. På Flåklypatoppen kan du gå innom huset til Reodor Felgen, se Ludvigs postkasse og til og med ta en tur til månen. Ta også en pause på Reodor Felgens verksted hvor du kan lage din egen sjokolade!

Begynner du å føle deg litt nostalgisk? I Flåklypasalen, museets egen kinosal, kan du se filmene fra Flåklypa. Snakk om en reise tilbake i tid!

Bilder: Ivar Thoresen og Klara Skovro Thoresen

Ut på tur aldri sur

Alvdal er en utmerket destinasjon for fjellturer året rundt. Jutulhogget er Nord-Europas største juv, med en lengde på hele 2,5 kilometer og en dybde på 140 meter. Formasjonen oppsto allerede under istiden og den har stor betydning for å forstå jordas historie. Sagaene forteller at Rendalsjutulen trengte vann og ville derfor føre Glomma over til Rendalen ved å hugge fjellkløften. Glåmdalsjutulen sto dette imot og slo likegodt i hjel Rendalsjutulen.

Bilder: Marthe Thoresen og Frida Skovro Thoresen

Jutulhogget
Tronfjell i Alvdal

Du kan også gå flere stier opp til Tronfjellet som, med sine 1665 meter over havet, byr på en flott 360 graders utsikt. Herfra ser du mot både Alvdal og Tynset.

Om vinteren er det utallige plasser du kan gå på ski i Alvdal Vestfjell, slik som Kyrkjekletten, Storhøa eller Sølnkletten. Alvdal Vestfjell er også svært populært på sommertiden, der det både er muligheter for gåturer og terrengsykkelturer.

Via den nasjonale reiseplanleggerenEntur
Kundeservice