Om nettstedet

Du kan lese og bruke nettstedet sj.no og underliggende sider med full funksjonalitet på smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner. De er laget for og testet med nyere versjoner av alle vanlige nettlesere som for eksempel Chrome, Firefox, Safari og Internet Explorer 11.

Tilgjengelighet og universell utforming

SJ følger og jobber etter gjeldende lovverk og forskrifter om tilgjengelighet, og våre tjenester skal etterleve høye forventninger til universell utforming. Dette gjelder også nettsidene, som vi ønsker skal oppfylle alle relevante AA-krav i Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1.-standarden).

Dermed skal du kunne bruke nettsiden med full funksjonalitet ved hjelp av tastaturnavigasjon og skjermlesere. Vi tester alle nye løsninger med stemmeopplesning på iPhone og Android, og med NVDA i Chrome på Windows.

Du kan lese mer om WCAG 2.1. på Digitaliseringsdirektoratets nettsider.

Mobilapp

Du kan laste ned vår mobillapplikasjon SJ NORD for iOS eller Android, via App Store og Play Store. Du kan bruke appenene til å kjøpe billetter, holde oversikt over dine reiser og medlemskap i SJ Prio, med mer. Bruker du mobilens nettleser, vil du også oppleve at vår mobilversjon av sj.no har full funksjonalitet og tilpasset visning til små skjermer. Dette gjør at hjemmesiden kan brukes på reise og til billettkjøp, akkurat på samme måte som med våre apper.

PDF-filer

For å kunne lese innhold i PDF-dokumenter (blant annet rutetabeller) på våre nettsider, må du bruke en nettleser med slik funksjonalitet innebygd eller laste ned programvaren Acrobat Reader. Denne kan hentes på Adobes nettside.

Opphavsrett

Alt innhold og all utforming av sj.no og underliggende sider er beskyttet av opphavsrettslige regler. Hvis du ønsker å gjenbruke deler av sj.no (for eksempel tekst, grafiske elementer eller underliggende kode) i andre sammenhenger, kan dette kun skje etter nærmere avtale med SJ AS.

SJ AS forbeholder seg retten til å enhver tid endre vilkårene om bruk av nettsiden.

Har du spørsmål om nettstedet kan du kontakte:

Hva er en informasjonskapsel?

En informasjonskapsel (på engelsk kalt «cookie») er en liten tekstfil som lagres i nettleseren din. Det finnes to slags informasjonskapsler: varige og sesjonsbaserte. Varige informasjonskapsler lagres lokalt hos brukeren i en viss tidsperiode, til enten serveren som utstedte informasjonskapselen sletter den eller brukeren gjør det selv (via innstillinger i nettleseren).

En gitt informasjonskapsel kan være utstedt av en førstepart, det vil si nettstedet som besøkes, eller tredjepart. En tredjepartskapsel kan for eksempel utstedes av annonsenettverk for å tilpasse reklame til et gitt bruksmønster.

Vår bruk av informasjonskapsler

Nettstedet sj.no utsteder egne informasjonskapsler med formål om å opprettholde stabilitet, sikkerhet og riktig utforming på nettsidene. Vi samler også inn informasjon for å kunne forstå hvordan nettstedet brukes og til å bedre brukeropplevelsen. Dette inkluderer blant annet informasjon om hvilke nettsider som har blitt besøkt, hvilke linker som blir klikket på og hvilke land og region et besøk kommer fra.

For å håndtere og analysere deler av disse opplysningene bruker vi også informasjonskapsler utstedt av Google Analytics. Informasjonen vi samler her er anonymisert og vil ikke kunne spores til en gitt bruker.

Samtykke til bruk av informasjonskapsler

Ved å bruke SJs nettsider samtykker du til bruk informasjonskapsler. Du kan velge å blokkere informasjonskapsler gjennom å endre innstillingene i nettleseren. Slik kan nettleseren din automatisk nekte lagring, eller informere deg om hvilke informasjonskapsler som en nettside forsøker å lagre.

Du kan slette alle lagrede informasjonskapsler i nettleseren. Noen nettlesere gir deg muligheten til å automatisk slette disse hver gang du lukker programmet. Nøyaktig hvordan dette gjøres varierer mellom ulike nettlesere.

Vær oppmerksom på at blokkering eller kontinuerlig sletting av informasjonskapsler kan gjøre at du ikke får tilgang til alle nettsidene under sj.no, eller at noen funksjoner ikke fungerer som opprinnelig tenkt. Dette kan resultere i en redusert brukeropplevelse.

Du kan lese mer om informasjonskapsler og gjeldende lovverk og retningslinjer på Datatilsynets nettsider.