14.06.2024 Driftsforstyrrelser i togtrafikken på Trønderbanen
Les mer her
Utsikter fra Rampestrekken i Åndalsnes

Reiseinspirasjon

SJ / Reiseinspirasjon

Fra Bodø i nord til Oslo i sør tar vi deg gjennom bredde dale, forbi høye fjell og lange fjorder.

Våre togreiser går gjennom noen av Norges vakreste landskap og tilbyr alt fra fartsfylte eventyr til muligheten for å nyte reisen i et roligere tempo. Uansett hva du foretrekker, finnes det rikelig med muligheter blant våre strekninger og destinasjoner.

Romdalseggen
Haakon Lundqvist – Visit Northwest

Åndalsnes

Kjent som Tindehovedstaden markerer Åndalsnes den ene enden av Raumabanen, en av verdens mest spektakulære togreiser.

Len deg tilbake i og nyt litt over en halvannen time med utsikt over Vermafossen og Trollveggen som utfolder seg utenfor togvinduet. 

Raumabanen er kåret til verdens vakreste togstrekning hele to ganger av Lonely Planet. La deg fascinere av det storslåtte landskapet, og utforske attraksjoner som Romsdalstrappa, Rampestreken og Romsdalsgondolen. 

Ikke glem å pakke gode turklær og sekk, for Åndalsnes oppleves best fra fjelltoppene.

Dame står på Rampestreken og beundrer utsikten
Endre Knutsen – Visit Norway
Tog på Raumabanen
Fredrik Ahlsen – Maverix
Eline Karlsdatter – Visit Norway
Visit Northwest

Utforsk moskusriket i Gudbrandsdalen

Snøhetta, som ruver 2286 meter over havet, er et markant landemerke på Dovrefjell, majestetisk plassert over fjellviddene. Utsiktspunktet på Snøhetta er tilgjengelig om sommeren, med togstopp rett i nærheten.

I sommermånedene kan du ta toget til Kongsvoll eller Hjerkinn stasjoner for å delta på en guidet moskussafari, og se de majestetiske dyrene på nært hold. I 1932 ble det satt ut ti moskusfe fra Grønland på Dovrefjellet, og i dag har bestanden vokst til over 200 dyr.

moskus
Viewpoint Snøhetta
folk og hester

Få opp pulsen med en morsom ridetur på islandshest om sommeren. Er du uerfaren, trenger du ikke å bekymre deg. Du vil lære alt du trenger for å kunne delta. Enkelte dager kan du også dra på moskussafari på hesteryggen. Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning tilbyr hesteturer, overnatting, og mat.

Eventyrlige Helgeland

Destinasjoner som Mosjøen eller Trofors i Helgeland byr på drøssevis av eventyrmuligheter ute i naturen.

På Trofors kan du prøve deg på rafting og laksefiske i elven Vefsna, og du kan gå opp Helgelandstrappa i Mosjøen, verdens lengste steintrapp med over fire tusen trinn eller prøve deg på zipliner på Øyfjellet.

Intet slår følelsen av å avrunde en dag fylt med eventyr ved å nyte et herlig velsmakende måltid. Helgelandskysten er ikke bare smellvakker, men lokker også med en kulinarisk opplevelse du ikke vil gå glipp av. Fersk fisk, delikat sjømat og saftige skalldyr preger regionens kjøkken.

Bilder: River North og Broadstone, Visit Helgeland.

Fem mennesker står på varden på Øyfjellet i Mosjøen
fire personer går opp Helgelandstrappa
Melfjellet. Marthe J Aasland – Visit Helgeland

Mo i Rana

Er du ute etter roligere turer i naturen, er det flotte turområdet på Melfjellet i Mo i Rana perfekt for deg, og like tiltalende året rundt.
Mo i Rana er også hjem til Helgeland museum, hvor du kan fordype deg i industriell, krigsrelatert og naturlig historie gjennom interaktive utstillinger som passer for hele familien.

Dame på tur på Melfjellet i Rana

Klar for en liten ferie?

Via den nasjonale reiseplanleggerenEntur

For de skiglade sjelene…

Ski på Oppdal
Marius Rua, Bucketthaus – Explore Trøndelag

Ta toget rett til skibakkene

For deg som trives med ski på bena, er det enkelt å ta med skiene om bord på toget.

SJ NORD har et stopp snaue 50 meter unna skiheisene på det snøsikre Kvitfjell, et av Norges beste alpinanlegg, kun to timer fra Oslo. Nyt nypreppede løyper og frikjøringsområder, samt restaurantene, varmestuen og de andre flotte fasilitetene skiparadiset har å by på. På Kvitfjell vil du finne løyper for de godt erfarne, men også for nybegynnere.

Du kan også ta toget til den velkjente ski- og hytteparadiset Oppdal, et av Norges største alpinanlegg og bare to timer fra Trondheim.

Med SJ NORD reiser du klimasmart til skidestinasjonen din.

Urbane destinasjoner

Reis i førsteklasse til Oslo

Sett deg i et av våre fantastiske Premium Pluss hvilestoler for en første klasses togtur til hovedstaden. På våre langdistanseruter på Dovrebanen og Nordlandsbanen er Premium Pluss tilgjengelig. Du kan også velge å reise med nattoget i hvilestol eller i egen sovekupé.

Oslo er en dynamisk og pulserende by som byr på svært mange kulturelle aktiviteter, slik som museer, gallerier, konserter, teater og forestillinger. Der finner du også en forfriskende oase av restauranter og spisesteder som vil trylle frem nydelige måltider. Hva venter du på?

Fredrik Ahlsen – Visit Norway
Visit Norway

Besøk Norges eldste hovedstad: Trondheim

Norges eldste hovedstad er Nidaros, som senere fikk navnet Trondheim. Denne byen ble grunnlagt av kong Olav Tryggvason i 997 og var landets første hovedstad fra grunnleggelsen frem til 1030, da Sarpsborg tok over.

Selv om Trondheim anses for å være grunnlagt i 997, har det dukket opp arkeologiske rester som tilsier at det har vært annen bebyggelse før den tid. Oppdag Middelalderens skatter med et besøk i byen, og ikke glem den obligatoriske turen innom Nidarosdomen.

Reiseinspirasjon Trondheim
Sven Erik Knoff – Visit Norway

 

Mat og kulturhistorie på sjarmerende Røros

Få steder kan skilte med like mange lokalproduserte varer som Røros. Derfor er det ikke rart at stedet er kjent som Norges lokalmathovedstad.

For deg som er gastronom, kan Røros friste med sin egen lokalmatsafari. Alternativt kan du selv organisere besøk til Røros bryggeri, ulike gårdsysterier, kjøttprodusenter og gårdsbakerier.

Mulighetene for nye smaksopplevelser er mange.

Ro for kropp og sjel

Hva med et avslappende bad etter en middag rik på smaker?

På Røros Hotell Bad & Velvære kan du trykke på pauseknappen i et 32°C varmt basseng med utsikt mot den ikoniske kirken Bergstaden Ziir.

Uteboblebad og varmbasseng står klare for deg som ønsker å senke skuldrene etter en lang dag.

Bilde: Marius Rua, Buckethaus – Explore Trøndelag

Bergstaden er på UNESCOs verdensarvliste og dermed et av verdens mest bevaringsverdige kulturminner. Visste du at Røros er en av Europas eldste trehusbyer? Bli med på en guidet tur – du vil ikke angre!

Et besøk på Røros må nesten inkludere en stopp innom Røros kirke eller Bergstadens Ziir, fra 1784, som er landets femte største kirkebygg. Innsiden er spektakulær, og vi anbefaler et besøk på det varmeste

Klar for ditt neste eventyr?

Via den nasjonale reiseplanleggerenEntur
Kundeservice